Revista de la Facultad de Medicina Humana
Efficacy of nutritional talks in the prevention of anemia in children (6 to 36 months of age) from a health center in Chiclayo, Peru
English Title
Eficacia de charlas nutricionales en la prevención de anemia en niños (6 a 36 meses de edad) de un centro de salud en Chiclayo, Perú
Keywords
Anemia, applied nutrition programs, infant nutritional physiological phenomena, infant care
English Keywords
Anemia; programas de nutrición aplicada; Fenómenos Fisiológicos Nutricionales del Lactante, cuidado del lactante
Abstract
Introduction: There is a high prevalence of anemia in Peruvian children. Objective: To evaluate the efficacy of nutritional talks at a health center in Chiclayo in reducing and preventing anemia in children from 6 to 36 months of age. Methods: Descriptive cross-sectional study. We studied 78 children cared for in a primary health care center. Information from growth evaluations was extracted from a database generated by the center. We recorded the hemoglobin level (close to the date of the intervention and in subsequent controls ≥1 month later), we also collected information from the participants and care. Results: 41 children (52.57%) participated in the nutritional talk, no significant differences being observed with the group that did not participate. We observed a higher frequency of anemia in the group that did not participate in the nutritional talk (23.03%) with respect to the one that did participate (0%), a significant difference in time was evident between Hb evaluations (p <0.001) and the indication of micronutrients (p <0.001) for both groups. Despite this, there was no significant difference between the initial and final Hb values. The groups with anemia were studied, showing a longer time between evaluations and a lower indication of micronutrients with a significant difference of p <0.001 and p = 0.030 respectively. Conclusion: Children whose parents participated in nutritional talks had less anemia. This suggests that nutritional talks could help prevent anemia.
English Abstract
Introducción: Se han creado programas de prevención y control debido a la alta prevalencia de anemia en niños y niñas peruanos. Objetivo: Evaluar la eficacia de las charlas nutricionales en la disminución y prevención de anemia en niños y niñas de 6 a 36 meses de edad. Métodos: Estudio longitudinal analítico de cohortes retrospectiva. La muestra incluyó 78 niños atendidos en un centro de atención primaria en salud. La información se extrajo de una base de datos generada por el centro. Se registró el nivel de hemoglobina (Hb) cerca a la fecha de la intervención y en controles posteriores ≥1 mes. Resultados: 41 niños (52,6%) participaron en la charla nutricional, no observándose diferencias significativas con el grupo que no participó. Se observó una mayor frecuencia de anemia en el grupo que no participó en la charla nutricional (23%) con respecto al que si participó (0%), se evidenció diferencia significativa en el tiempo entre evaluaciones de Hb (p<0,001) y la indicación de micronutrientes (p<0,001) para ambos grupos. A pesar de ello no hubo diferencia significativa entre los valores de Hb inicial y final. Conclusión: Los niños cuyos padres participaron en las charlas nutricionales tuvieron menos anemia. Esto podría sugerir que las charlas nutricionales son efectivas para prevenir anemia.
DOI
https://doi.org/10.25176/RFMH.v23i1.5302
Recommended Citation
Silva Fiestas, Jorge Enrique; Diaz Silva, Victor; and Osada Liy, Jorge
(2023)
"Efficacy of nutritional talks in the prevention of anemia in children (6 to 36 months of age) from a health center in Chiclayo, Peru,"
Revista de la Facultad de Medicina Humana: Vol. 23:
Iss.
1, Article 9.
DOI: https://doi.org/10.25176/RFMH.v23i1.5302
Available at:
https://inicib.urp.edu.pe/rfmh/vol23/iss1/9