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Revista de la Facultad de Medicina Humana

Article Title

Relationship between the meal frequency and timing with overweight and obesity in trujillan adults

English Title

Relación entre la frecuencia y horario de alimentación con el sobrepeso y obesidad en adultos trujillanos

Keywords

Eating, Overweight, Obesity

English Keywords

Ingesta de alimentos, Sobrepeso, Obesidad

Abstract

Introduction: Overweight and obesity are rapidly growing in the world, with a higher risk of chronic diseases. Nutritional strategies are of great interest for weight loss and control, such as the influence of meal frequency and timing. Objective: To determine the relationship between the meal frequency and timing with overweight and obesity in the adult population of Trujillo between 30 and 70 years old. Methods: Descriptive, cross-sectional study with a quantitative approach. A sample of 160 participants, between 30 and 70 years old, is included; the data was collected through a virtual survey. Participants were classified into a normal weight group established by a BMI between 18.5-24.9 and an overweight-obese group established by a BMI greater than or equal to 25. An expert-validated questionnaire was produced to assess the meal frequency and timing. Results: Of the 160 participants, 61.88% were female, 40% were between 30-39 years old. The normal weight group was made up of 60 participants; and overweight-obesity, per 100 participants. In the statistical analysis, a significant difference was evidenced between the level of low-moderate physical activity (p = 0.019), the meal frequency did not present a significant difference (p = 0.477) and within the meal timing, the consumption of subsequent dinner at 8:00 pm showed a significant difference (p = 0.021), as well as the consumption of intermediates after 5:00 pm (p = 0.016), Conclusion: Consuming food during the night in a time after 8:00 pm is significantly associated with the risk of overweight and obesity; while in the meal frequency it does not appear.

English Abstract

Introducción: El sobrepeso y la obesidad presentan un rápido crecimiento en el mundo, con un mayor riesgo de enfermedades crónicas. Las estrategias nutricionales son de gran interés para el control y pérdida de peso, como la influencia de la frecuencia y el horario de alimentación. Objetivo: Determinar la relación entre la frecuencia y horario de alimentación con el sobrepeso y obesidad en población adulta trujillana de 30 a 70 años. Métodos: Estudio descriptivo, de corte transversal, con enfoque cuantitativo. Se incluyó una muestra de 160 participantes, entre 30 y 70 años; los datos se recolectaron mediante una encuesta virtual. Los participantes se clasificaron en un grupo de peso normal establecido por IMC entre 18.5-24.9 y un grupo de sobrepeso-obesidad establecido por IMC mayor o igual a 25. Se utilizó un cuestionario validado por expertos para evaluar la frecuencia y horario de alimentación. Resultados: De los 160 participantes, el 61.88% fue de sexo femenino, el 40% tuvo una edad entre 30-39 años. El grupo de peso normal se conformó por 60 participantes; y el de sobrepeso-obesidad, por 100 participantes. En el análisis estadístico, se evidenció una diferencia significativa entre el nivel de actividad física bajo-moderado (p=0.019), la frecuencia de alimentación no presentó diferencia significativa (p=0.477) y dentro del horario de alimentación, el consumo de cena posterior a las 8:00 pm presentó diferencia significativa (p=0.021), así como el consumo de intermedios posterior a las 5:00 pm (p=0.016), Conclusión: Consumir alimentos durante la noche en un horario posterior a las 8:00 pm se asocia significativamente a riesgo de sobrepeso y obesidad; mientras que en la frecuencia de alimentación no se presenta.

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