Revista de la Facultad de Medicina Humana
English Title
Hábitos alimentarios y estilo de vida de los estudiantes de medicina a inicios de la pandemia Covid-19
Keywords
COVID-19, Habits, Quarantine, Students
English Keywords
COVID-19, Hábitos, Cuarentena, Estudiantes
Abstract
The mortality rate from COVID-19 in Peru continues to increase, considered by January 24, 2022, as the third country with the most cases and deaths in all of South America. Connement favors an extremely sedentary lifestyle, physical inactivity, and poor eating practices causing serious health risks. Objectives: Describe the eating habits and lifestyles of medical students during the CoVID-19 quarantine. Materials and Methods: Multicenter Descriptive Cross-sectional Study. Results: A total of 886 medical students participated. The female gender prevailed with 81.49% (n = 722) compared to the male gender with 18.51% (n = 164). Regarding the perception of health, only 4.51% (n= 40) rated it as low and the remaining 95.49% rated it as satisfactory (n= 111), good (n= 495), very good (n= =200) and excellent (n=40). The predominant healthy habits were not smoking 91.08% (n= 807) and doing physical activity 78.78% (n= 698); During the pandemic, physical activity was reduced, reaching 53.95% of students. Conclusions: Medical students during the COVID-19 connement stage, medical students opted for regular healthy eating habits and preventive behaviors. However, daily physical activity was predominantly low.
English Abstract
La tasa de mortalidad por COVID-19 en el Perú sigue en aumento, considerado el segundo país con más casos de toda Sudamérica. Los adolescentes tienen mayores factores de riesgo para desarrollar enfermedades metabólicas y cardiovasculares. El confinamiento favorece al sedentarismo extremo, la inactividad física y a malas prácticas alimentarias causando serios riesgos para la salud. Objetivos: Describir los hábitos alimentarios y estilos de vida de los estudiantes de medicina durante la cuarentena CoVID-19. Materiales y Métodos: Estudio Transversal Descriptivo Multicéntrico. Resultados: Participaron un total de 886 estudiantes de medicina. Predominó el sexo femenino con un 81,49% (n =722) frente al sexo masculino con 18,51% (n=164). En cuanto a la percepción de salud, solo el 4,51 % (n= 40) la calificaron como baja y el 95,49 % restante calificaron de satisfactoria (n= 111), buena (n= 495), muy buena (n=200) y excelente (n=40). Los hábitos saludables predominantes fueron no fumar 91,08 % (n= 807) y hacer actividad física 78,78% (n= 698); Durante la pandemia, la actividad física se redujo logrando alcanzar un 53.95 % de estudiantes. Conclusiones: Los estudiantes de medicina durante la etapa de confinamiento por COVID-19 optaron por hábitos alimentarios saludables y buenas conductas preventivas. Sin embargo, la actividad física diaria fue significativamente baja.
DOI
https://doi.org/10.25176/RFMH.v22i2.4381
Recommended Citation
Espinoza-Gutierrez, Geraldine A.; Yance-Cacñahuaray, Gabriela; and Runzer-Colmenares, Fernando M.
(2022)
"Eating habits and lifestyles of medical students at the beginning of the Covid-19 pandemic eating,"
Revista de la Facultad de Medicina Humana: Vol. 22:
Iss.
2, Article 14.
DOI: https://doi.org/10.25176/RFMH.v22i2.4381
Available at:
https://inicib.urp.edu.pe/rfmh/vol22/iss2/14