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Revista de la Facultad de Medicina Humana

English Title

Trastornos alimentarios en menores de 5 años y su relación con la funcionalidad familiar

Keywords

Non-organic eating disorders, Family problems, family functionality, Sensation disorders

English Keywords

Desórdenes alimenticios no orgánicos, Problemas familiares, Funcionalidad familiar, Trastornos de la sensación

Abstract

Introduction: Eating disorders under 5 years old may cause development and grow problems. Disorders in family functionality can be associated. Objective: To describe non-organic eating disorders in children under 5 years of age and their association with family functionality in a second-level hospital in Puebla. Methods: It was a descriptive, cross-sectional study. Children under 5 years old with non-organic eating disorders were included. A questionnaire to study eating disorders (IMFED) and other one to describe family functionality (FACES III) were applied to their parents who previously signed informed consent. Descriptive statistics and Spearman test were used. Results: 105 patients were evaluated, 57 men and 48 women, medium age 3.042, minimum 2, maximum 60, ± 16.68 months old. Children 12-23 months old were more frequent. Parents reported chaotic family adaptability in 45.71%, and 39.04% related cohesion. The most frequent eating disorder was sensorial aversions to food. More than 60% had two or more eating disorders. Family adaptability and eating disorders were correlated in 0.248(p=0.011), and family cohesion and eating disorders 0.87 (p=0.38). Conclusion: Most frequent eating disorders were sensorial aversion to food and infant anorexia. They softly correlate with family adaptability. Children under 5 years old with 2 or more eating disorders are more frequent.

English Abstract

y crecimiento. Pueden asociarse con trastornos de la funcionalidad familiar. Ojetivos: Describir los trastornos de alimentación de tipo no orgánico en menores de 5 años y su asociación con la funcionalidad familiar en un hospital de segundo nivel en Puebla. Métodos: Estudio descriptivo y transversal, en el que se incluyeron niños menores de 5 años con trastornos alimentarios no orgánicos. A los padres que previamente firmaron el consentimiento informado se les aplicó la herramienta IMFED para estudio de los trastornos alimenticios, y FACES III para describir la funcionalidad familiar. Se utilizó estadística descriptiva y coeficiente de Spearman. Resultados: Se evaluaron 105 pacientes de los cuales 57 fueron hombres y 48 mujeres. La edad media fue 30,42 mínimo 2, máximo 60, ± 16,68 meses. El grupo etario predominante fue de 12-23 meses. 45,71% de los padres reportaron adaptabilidad familiar caótica y 39,04% cohesión relacionada. El trastorno de alimentación más frecuente fue aversiones sensoriales al alimento. Más del 60% presentaron dos o más trastornos de alimentación. La correlación entre adaptabilidad familiar y trastornos de alimentación fue 0,248 (p=0.011), y entre cohesión familiar y trastornos de alimentación 0,87 (p=0,38). Conclusión: Los trastornos de alimentación más frecuentes fueron aversión sensorial al alimento y anorexia infantil. Se correlacionan levemente con adaptabilidad familiar. Son más frecuentes en familias con adaptabilidad caótica. Los menores de 5 años con dos o más trastornos alimentarios son los más frecuentes.

DOI

https://doi.org/10.25176/RFMH.v21i3.3796

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